top of page

Kun je met voeding huidklachten verbeteren?

Bijgewerkt op: 28 mrt. 2021

Jazeker! De huid is ons grootste orgaan en biedt ons de juiste bescherming voor vele belangrijke functies en organen.

De huid is zo bijzonder, een kras en meteen gaan er een heleboel celletjes aan de slag om je huid te herstellen. Zelfs de fases van genezing kun je aflezen aan de huid, korstje, vervelling het is een ingenieus systeem.


Huidaandoeningen

Maar helaas is de huid niet altijd gezond en zijn er ook huidaandoeningen zoals eczeem en psoriasis en rosacea bijvoorbeeld.

Ik krijg vaak de vraag of het gerelateerd is aan voeding, en zo ja welke voeding.

Dat voeding een rol speelt ben ik van overtuigd maar het is niet zo simpel want elk mens is uniek. Het verbieden van bepaalde voeding gekoppeld aan een huidaandoening is dan ook niet voor iedereen de oplossing.


Darmflora

Zoals je ziet op sommige foto's kan dat al erg jong beginnen, veel krijg je mee vanuit de baarmoeder al. Het gaat zelfs zo ver dat het uitmaakt of je met een keizersnede geboren wordt of door een natuurlijke bevalling. Voornamelijk door contact met het geboortekanaal en huid op huid contact met de moeder na de geboorte. Bij een keizersnede mis je de gezonde bacteriën en daardoor is de darmflora anders dan bij een natuurlijke bevalling. Bij een pasgeboren baby groeien darmbacteriën uit tot een volwaardige darm microbiota. Je mist dan toch bepaalde bacteriën die je van moeder meekrijgt die je helpen te beschermen en je afweer beter op te bouwen. Dit maakt de kans op huidklachten dan ook weer groter.Voeding en supplementen

Wil je echt rigoureus verandering naast de juiste huidverzorging dan ga je echt verschil merken als je zo puur mogelijk eet! Niets wat verpakt is, dat is een handige graadmeter. Puur natuur, lekker veel fruit, groente, noten en zaden en kijk ook eens goed naar je voedingssupplementen.

Zink en vitamine C zijn bijvoorbeeld heel belangrijk als je je huid wilt verbeteren. Heb je veel ontstekingen denk dan aan je Omega 3, dit werkt ontstekingsremmend of eet veel vette vis.

Baby's en intoleranties

Steeds vaker hoor je dat baby's al veel huidklachten hebben als eczeem en allergieën of intoleranties. Veel baby's hebben al een koemelkallergie, en helaas duurt dit soms even voordat het ontdekt wordt.

Terug te komen op de vraag of voeding een rol speelt heb je hier eigenlijk al het antwoord. Je huid laat wel degelijk zien of je ergens tegen kunt of niet. Toch ligt het niet zo simpel, deels is ook genetisch bepaald en soms is het ook leeftijdsgebonden en groei je er overheen.


Testen

Wil je het echt precies weten zit er niks anders op dan testen uit te voeren die vaak voor kinderen op jonge leeftijd vervelend zijn en (nog) niet betrouwbaar. Maar gelukkig hebben we steeds meer kennis en weten we ook veel beter welk voedingsmiddel een huidaandoening bevordert.

Zoals op deze foto te zien is loont het om dan stap voor stap voeding te elimineren om te kijken wat er gebeurt en zo stapsgewijs weer op te bouwen. Hou een dagboekje bij en kijk naar de huid en hoe je je voelt. Als het om je kind gaat voel je als moeder het vaak feilloos aan hoe je kind zich voelt.


Rosacea

Ook rosacea zie je vaak opvlammen bij het gebruik van kruidig eten en scherp eten. Een groot deel is genetisch bepaald maar vaak kun je hele mooie resultaten behalen als je hier rekening mee houdt naast de juiste kalmerende huidverzorging. Dit soort kleine aanpassingen maken soms al een groot verschil.


Acne

Hoe vaak ik niet pubers kreeg die liters melk drinken op een dag en waar de tosti's uit school weggewerkt werden. Volledig te begrijpen want het zijn pubers in de groei en het is gewoon zo lekker! Maar dit zie je echt terug in de huid, melk is iets wat ik bijna volledig weg laat uit mijn voeding. Je lijf kan er niet veel mee en verteert het slecht en daarbij kun je je calcium prima uit andere voedingsmiddelen halen. Wist je dat sesam zaadjes enorm veel calcium bevatten of 100 gram broccoli bevat al meer calcium dan één glas melk. We zijn er mee opgegroeid met de gedachten dat we er groot en sterk van worden, maar is dat zo? Havermelk en amandelmelk zijn een prima alternatief en houden de huid een stuk rustiger en veroorzaken minder ontstekingen. Ook tarwe speelt een grote rol bij acne. Je kunt je voorstellen dat je leefstijl en voeding een groot effect heeft op je darmen en je dus veel 'afleest' aan de huid hoe het met je darmflora gesteld is. Wist je dat de darmen ook wel eens je tweede brein genoemd worden? De relatie tussen de darmen en de huid wordt steeds meer onderzocht.


Kijk maar eens goed naar de foto hiernaast, je ziet echt rode ontstekingen maar ook schilfers en droogte en een vochtarme huid. Deze huid is volledig uit balans door wellicht voeding en hormonen en niet de juiste verzorging.

Veel pubers maar zeker ook volwassen denken dat de huid uitdrogen en zo min mogelijk verzorgen de beste oplossing is maar vaak maakt die huid dan juist extra talg aan! Laat staan dat je hier ook nog synthetische stoffen over aan brengt of mee gaat zonnen en vlekken en littekens overhoudt. Want ja, even de zon erover en je ziet er minder van doordat lekkere kleurtje..


Tijd voor verandering

Wil je echt rigoureus verandering dan is naast de juiste huidverzorging zo puur mogelijk eten echt een groot verschil! Niets wat verpakt is, dat is een handige graadmeter. Lekker veel fruit en groente en kijk ook eens goed naar je voedingssupplementen bijvoorbeeld, die kunnen fantastisch ondersteunen.

Zink en vitamine C zijn bijvoorbeeld heel belangrijk als je je huid wilt verbeteren. Heb je veel ontstekingen denk dan aan Omega 3, dit werkt ontstekingsremmend of eet lekker veel vette vis.


Luister naar je lijf

Soms weet je niet waar je moet beginnen maar door eigen ervaringen merk ik dat het luisteren naar je lijf zo belangrijk is. Vaak negeer je alle signalen maar geeft je lijf precies aan wat je goed doet en wat je beter kunt laten staan. Je buik en je huid helpen je vaak al, je ontlasting zegt ook al veel. Als je 5 van de 7 dagen je daar goed aanhoudt kun je best met mate genieten en heb je toch veel profijt van je gezonde leefstijl.


Ik zal jullie regelmatig uitleg geven of de kracht van verschillende voedingsmiddelen en de tips welke je beter zoveel mogelijk kunt mijden.


Zorg jij dan goed voor je huid? Want een gezonde huid is een stralende huid!

Recente blogposts

Alles weergeven
bottom of page